Sup Ikan Keli™

Resepi saya kali ini ialah Sup Keli... Mendapat ilham sesudah merasai sup belut, jadi saya telah memodifikasi menu ini kepada sup ikan keli kerana isinya agak sama dengan belut... Hehehe~


BAHAN-BAHAN :

Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serbuk lada hitam

Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Daun bay

Bunjut sup
Ikan keli
Garam
Air

*bahan2 yang diwarnakan merah diatas perlu dikisar sekali...

**********
CARA-CARA MEMBUATNYA

Ikan keli yang telah dibasuh.

Antara bahan-bahan.

Masukkan bawang putih, bawang besar dan halia ke dalam pengisar.

Kemudian diikuti serbuk lada hitam juga dimasukkan ke dalam pengisar.

Rupa bahan yang telah dikisar.. hehehe

Buka api dan panaskan periuk.

Masukkan minyak masak.

Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga ke dalam periuk.

Biarkan sehingga naik bau.


Masukkan bahan yang telah dikisar tadi.

Bahan yang dimasukkan dikacau.

Ouh... terlupa... Masukkan daun bay juga... hehehe

Kemudian masukkan air ke dalam periuk.


Dan masukkan bunjut sup ke dalam periuk.

Garam secukup rasa.

Kemudian di kacau lagi.

Masukkan pulak ikan keli.

Diikuti daun sup.


Kuah sup dirasai dengan menggunakan sudu.

Tadaaaaa~ Masakan sedia untuk dihidang...

0 comments:

Post a Comment

Siguiente Anterior Inicio

KongsiResepi.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Abg Jay's Recipes™ Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo